Pályázat

A kedvezményezett neve: Fém- és Faipari Szövetkezet
A projekt címe: Napelemes rendszer telepítése a Fém- és Faipari Szövetkezet székhelyén
A szerződött támogatás összege: 5.728.742,- Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 55%

Sajtóközlemény

A projekt tartalmának bemutatása:

A jelenlegi gazdasági helyzetben igyekszünk havi kiadásainkat a lehető legkisebbre csökkenteni. Az épületek fenntartása jelentős terhet ró a Szövetkezet költségvetésre, kiváltképp a téli időszakban. Cégünk a projektben szereplő épület üzemeltetése során nagyon magas energia számlákat fizet ki az áramszolgáltató felé, mely jelentősen terheli a költségvetését, éppen ezért megújuló energia korszerűsítést kívánunk végrehajtani épületünkön, hogy csökkentsük magas energia számláit. Az épület energia csökkentése érdekében több alternatíva felmerült, melyek közül a napelem rendszer került kiválasztásra. Elkötelezettek vagyunk a megújuló energiaforrások hasznosításának propagálásában és lehetőségeinkhez mérten kivesszük részünket a környezettudatos megoldások alkalmazásában. Jelen beruházással is törekszünk a zöld energia kiaknázására, hiszen mindösszesen 33 kW teljesítményű napelem rendszer kiépítését tervezzük egy épületen.

 

A célok rövid összefoglalása:

  • havi kiadások szignifikáns mérséklése az energetikai jellemzők javításával,
  • munkahely megtartás, esetleg teremtés,
  • a rentábilis működés biztosítása cégünk hosszú távú működéséhez,
  • a CO2 terhelés javítása, ÜHG kibocsátás csökkentése
  • környezettudatos szemlélet erősítése,
  • növeli a hazai megújuló energia hasznosítás arányát.

 

A fejlesztésben érintett egyetlen épületegység adja cégünk nettó árbevételének jelentős részét, így kiemelt jelentőségű számunkra az eredményes pályázat, melynek megvalósításával társaságunk versenyképessége, piaci pozíciója erősödik és a munkahelyek megtartása is biztosított. E pályázat jól szolgálja a kormányzati stratégia mikro, kis és középvállalati szinten történő megvalósítását. A fejlesztendő épület kiinduló állapotát a fotódokumentáció tökéletesen bemutatja, a fejlesztést követő állapotra pedig a beruházási javaslatokat írjuk le. Javaslat: Napenergia hasznosítása fotovoltaikus rendszerrel (33 kW napelem). A 33 kWp-os hálózati betápláló megújuló elektromos áram termelő rendszer cégünk részére olyan beruházást tesz lehetővé, melynek eredményeképpen a cégben használt meglévő és új elektromos gépek egyre növekvő energia használatát, és az ezzel járó magas kiadásokat kívánjuk a jövőben csökkenteni, ill. teljes egészében megszüntetni. Az infrastrukturális beruházás célja, hogy a folyamatosan növekvő volumenű, szükséges villamos energiát cégünk környezetbarát módon és gazdaságosan szerezze be. A csúcstechnológiát képviselő eszköz gyors megtérülési idejének köszönhetően a kezdeti nagyobb volumenű beruházás hamar megtérül. A fejlesztés cégünk mindennapi működését gazdaságosabbá teszi, az alacsonyabb működési költségek lehetőséget adnak cégünk fejlesztésére, mind technológiai, mind a humánerőforrás területén.

A pályázat keretein belül csupán egy épületünk energetikai fejlesztését hajtjuk végre, amelyben napelem rendszer telepítésével kapcsolatos kivitelezés valósul meg. A Fehérgyarmati telephelyünk épületére történne egy 33 kWp –os teljesítményű napelem rendszer telepítése, amely 110 db CanadianSolar CS3K-300P napelem modulból, 2 db Fronius Symo 15.0-3-M inverterből és telepítéshez szükséges egyéb tételekből tevődik össze. Jelen fejlesztés cégünk részére olyan beruházást tesz lehetővé, melynek eredményeképpen a telephelyünkön használt meglévő és új elektromos gépek egyre növekvő energia használatát, és az ezzel járó magas kiadásokat kívánjuk a jövőben csökkenteni, ill. részben megszüntetni. Az energetikai fejlesztés részeként elszámolásra csupán a napelem rendszer telepítésének anyag és munkadíj költsége kerül. Az érintett épület vonatkozásában korábban nem történt műszaki előkészület az épület igényfelmérésén kívül. Jelen korszerűsítés nem építési engedélyköteles beruházás.

 

A projekt befejezési dátuma: 2020.12.17.

A projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-01179

Szövetkezetünk 2015.07.09-én pályázatot nyújtott be
Pályázat azonosítószáma: GINOP-1.2.2-15-2015-00186
Projekt neve: “Kapacitás bővítés a Fém-és Faipari Szövetkezetnél”
Projekt összköltsége: 9 914 860.-
Támogatási intenzitás: 70%
Támogatási összeg: 6 940 402.-

Cégünk úgy döntött, hogy megvalósítja a saválló anyagok feldolgozását és hegesztését. A hegesztés előkészítéséhez szükséges az anyag darabolására, előkészítésére, és a hegesztés utáni csiszolására, sorjázására. A pontos hegesztett alkatrészek gyártásához szükség van a megvásárolandó hegesztő asztalokra, rögzítő és tájoló szerszámkészletekre. Az említett berendezéseket- mivel a hegesztőtrafó és inverter valamint a hegesztőasztal és a befogókészlet szerkezeti acélokhoz is használhatóak- a hagyományos gyártmányainkhoz is tudjuk használni.

A pályázatban szereplő technológia beszerzésével lehetőségünk nyílik a környékünkön megépítendő több tanuszoda saválló berendezéseinek legyártására, ezáltal a jelenlegi létszám megtartását is el tudjuk érni.

Saválló anyagok feldolgozásához rendelkezésre áll egy 3000 mm-es lemezolló melyet az idén újítottunk fel. Ezzel tudjuk darabolni a lemezanyagokat. Így konyhák, pékségek,cukrászdák részére is tudunk gyártani berendezési tárgyakat, melyekre igény jelentkezett az utóbbi időben.

A projekt kezdési dátuma: 2015.10.26

A pályázat befejezési dátuma: 2016.03.17

Projekt azonosító szám: GINOP- 1.2.2-15-2015-00186